Kinderopvang (KDV)
De Vlinder

Korte blik

De kinderen die deelnemen aan de Vlinders worden spelenderwijs voorbereid op de kleuterklas. Uw kind heeft straks een stapje voor, wanneer uw kind terechtkomt in een grote kleuterklas. In deze groep zitten kinderen van 2 tot 5 jaar.

De kinderen die de peutergroep, genaamd de Vlinders, bezoeken worden spelenderwijs voorbereid op de kleuterklas. Uw kind heeft straks een stapje voor, wanneer uw kind terechtkomt in een grote kleuterklas. In deze groep zitten kinderen van 2 tot 5 jaar.

In de peutergroep wordt uw kind extra gestimuleerd op verschillende ontwikkelingsgebieden zoals cognitieve ontwikkeling, sociaal-emotionele ontwikkeling, taal ontwikkeling, motorische ontwikkeling en zelfredzaamheid.

Uw kind zit 2x per dag in de kring. Tijdens iedere kring vindt er een activiteit plaats die aansluit op het thema, maar ook aansluit op het niveau van het kind. “Heeft uw kind wat te vragen of weet uw kind het antwoord, zal het kind leren om de vinger op te steken”. Tijdens de kringmomenten zullen de activiteiten die gedurende de dag aan de orde komen, met pictogrammen, worden besproken. Daarnaast leert uw kind de dagen van de week aan de hand van een liedje.

De groep heeft ook een keuzebord m.b.t. vrij-spel situaties. Op dit keuzebord staan verschillende activiteiten waaruit de kinderen kunnen kiezen bijv. de bouwhoek, spelen in de poppenhoek, puzzelen, treinbaan maken, bouwen met de duplo, spelen met het poppenhuis etc.

Bij de Vlinders is er veel aandacht voor het zindelijk worden van uw kind. Dagelijks gaan alle kinderen tijdens de vaste badkamerrondes op het potje of de wc zitten, zo raakt uw kind hier van jongs af aan al aan gewend. Zodra een kind start met zindelijkheidstraining wordt dit met de ouders afgestemd. Uw kind krijgt dan een beloningskaart waar hij/zij na het doen van bv. een plas op het potje een sticker op mag plakken.

Tevens werkt “De Vlinder” net zoals “De Rups” met thema’s aan de hand van de methode “Puk&Ko.” Zij zullen de thema’s met elkaar afstemmen. De verschillende thema’s zullen ongeveer drie à vier weken duren. Er wordt rekening gehouden met de standaard thema’s die ieder jaar terug zullen komen zoals; Kerst, Sinterklaas, lente/Pasen, herfst, winter en zomer.

Dagprogramma De Vlinder

Het dagprogramma:

De kinderen die voor 09:00 uur starten bij Road2School, zullen bij de Rups starten. Vanaf 09:00 uur zullen de pm-ers van de Vlinders de kinderen ontvangen d.m.v. een hand schudden en goedemorgen zeggen. Zoals het ook op de basisschool gaat.

Bij de Vlinders is er dagelijks terugkerende structuur met wisselende activiteiten, zie het schema hieronder:

09:00-09:30

Binnenkomst, de kinderen mogen speelgoed kiezen om aan hun tafel mee te spelen.

09:30-10:00

De kinderen gaan in de kring, hier bespreken wij met de pictogrammen wat we deze dag gaan doen. Daarna nemen de kinderen deel aan een activiteit/spel en mogen daarna drinken en fruit eten.

10:00-10:30

De kinderen maken een werkje, bv. kleuren/vormen sorteren, oefenen met tellen, maken een mozaïek werkje of zij maken een werkblad.

10:30-11:00

Na een badkamerronde, mogen de kinderen bij het keuzebord kiezen wat zij willen spelen op bv. een kleed.

11:00-11:30

Rond dit tijdstip vindt er een wisselende activiteit plaats gericht op het huidige thema, te denken valt aan knutselen, gymmen, tekenen, muziek maken, het spelenderwijs leren van de (basis)emoties.

11:30-12:00

Wij gaan buiten spelen.

12:00-13:00

Wij gaan met zijn allen een boterham eten. Daarna vindt er een badkamerronde plaats. De kinderen die naar bed gaan, mogen zich uitkleden en hun pyjama aantrekken.

13:00-15:00

Sommige kinderen slapen. De andere kinderen maken een puzzel en mogen daarna aan tafel spelen. Vervolgens mogen zij bij het keuzebord kiezen wat zij willen spelen, bv. op een kleed of in de poppenhoek.

15:00-15:15

De kinderen die uit bed komen, mogen zich weer aankleden.

15:15-15:45

De kinderen gaan in de kring, met de pictogrammen kijken wij wat wij de rest van de middag gaan doen. Daarna doen we een leuke kringactiviteit. Daarna sluiten we af met iets te drinken en een cracker.

15:45-16:15

Hier vindt wederom een wisselende activiteit plaats (zie ook bij 11:00). Daarna mogen we nog even spelen aan tafel.

16:15-17:00

Na een badkamerronde gaan wij nog een keer buiten spelen.

17:00-18:00

In het laatste uur ronde wij de dag af, soms kijken wij nog televisie, mogen wij nog iets spelen of blijven wij iets langer buiten (om te genieten van het mooie weer als dit van toepassing is).

Als de kinderen worden opgehaald om naar huis (over het algemeen tussen 16.00 en 18.00) te gaan, zwaaien wij elkaar gedag.

• Road2School

• 070 737 08 17